Pluimvee > Management

Vaccineren

Een effectief vaccinatieschema bereidt uw pluimveekoppel voor op de eventuele blootstelling van ziekteverwekkers. Met het juiste vaccinatieschema hebben uw kuikens alvast kennisgemaakt met een ziekteverwekker, waardoor de afweer van uw kuikens op tijd en sneller kan reageren. Maak van uw vaccinatieschema een vaccinatiestrategie!

Daarom vaccineren

Pluimveevaccins spelen een ontzettend belangrijke rol binnen het gezondheidsmanagement van vleeskuikens, leg- en reproductiekoppels. Vaccinaties worden bedrijfsmatig ingezet om het ontstaan van ziekteverschijnselen te voorkomen en daarmee economische schade te beperken. Daarnaast kunnen vaccins de verspreiding van ziekteverwekkers verhinderen of sterk verminderen en zo uitbraken van pluimveeziekten voorkomen.

Een vaccinatie is een veilige en effectieve manier om uw pluimvee te beschermen tegen infectieziekten die veroorzaakt worden door verschillende ziekteverwekkers.

Bij vleeskuikens worden vaccinaties op koppelniveau uitgevoerd. De belangrijkste infectieuze pluimveeziekten, waartegen vleeskuikens gevaccineerd worden, zijn:

New Castle disease

Als pluimveehouder bent u gebaat bij gezonde koppels. Newcastle disease (ND) wilt u dan ook graag buiten de staldeuren houden. Preventie helpt voorkomen: Maak kennis met een nieuw vectorvaccin dat bescherming biedt tegen de drie belangrijkste pluimveeziekten: ND, MD en IBD.

Gumboro

Infectie met Gumboro heeft grote gevolgen voor de hele levensloop van een kuiken, omdat de bursa belast wordt. De bursa speelt een centrale rol bij de afweer van vleeskuikens. Bij de preventie van Gumboro is het kritiek om uw koppel op het juiste moment te vaccineren.

Marek

De ziekte van Marek wilt u graag buiten de staldeuren houden. Preventie helpt voorkomen: Maak kennis met een nieuw vectorvaccin dat bescherming biedt tegen de drie belangrijkste pluimveeziekten: ND, MD en IBD.

Infectieuze Bronchitis (IB)

Door de luchtwegen van uw vleeskuikens gezond te houden, kunt u de groeiprestaties van uw koppel verbeteren. Wat betekent Infectieuze Bronchitis voor luchtweggezondheid? Hoe voorkomt u een IB-uitbraak binnen uw koppel?

Coccidiose

Vrijwel alle koppels krijgen te maken met Coccidiose. Deze besmettelijke pluimveeziekte vormt een grote bedreiging voor het behoud van een goede darmgezondheid, maar waardoor wordt Coccidiose veroorzaakt? En belangrijker: hoe kunt u coccidiose voorspelbaar beheersen?

Slim vaccineren

Bij de opzet worden uw eendagskuikens voor het eerst blootgesteld aan nieuwe omgevingsfactoren, waaronder mogelijke ziekteverwekkers. Uw eendagskuikens maken voor het eerst kennis met deze ziekteverwekkers. Vanaf dat moment gaan ze eigen antistoffen aanmaken.
Weet u welke ziekteverwekkers op uw bedrijf aanwezig zijn? Stem uw vaccinatiestrategie hierop af, zodat uw vleeskuikenkoppel de juiste bescherming kan opbouwen. Heeft u de ziekteverwekkers nog onvoldoende in beeld? Zo brengt u ziekteverwekkers in beeld.

De afweer van vleeskuikens

Hoe gezond uw kuikens zijn en blijven is deels afhankelijk van de afweer en de omgeving. Inzicht in de afweer van kuikens kan u helpen bij het inrichten van uw vaccinatiestrategie. Helpt u de afweer van uw kuikens een handje?

Welke vaccinatiemethode is het meest geschikt?

Een belangrijk onderdeel van een goede vaccinatiestrategie is het bepalen van de juiste vaccinatiemethode en het juiste tijdstip. Om te achterhalen welke vaccinatiemethode het beste past bij uw bedrijfssituatie, is het van belang om uzelf de volgende vragen te stellen:
1. Met welk doel wilt u vaccineren?
2. Wanneer wilt u het vaccin toedienen?
3. Wat voor een type vaccin (e.g. vector of klassiek; intermediair of heet vaccin) wilt u toedienen?
4. Wat is de route die het vaccin aflegt als het opgenomen wordt?
5. Hoe vaak moet het vaccin toegediend worden tijdens een ronde?
6. Hoe arbeidsintensief mag de vaccinatiemethode zijn?

De antwoorden op bovenstaande vragen geven inzicht in de vaccinatiemethode die het beste past bij uw doelstellingen en bedrijfssituatie. Stel samen met uw dierenarts een definitieve strategie op. In de tabel hieronder staan de verschillende vaccinatiemethoden vermeld.

Individuele toediening op het pluimveebedrijf is heel arbeidsintensief en hierdoor praktisch niet uitvoerbaar op grote bedrijven. In Ovo-vaccinatie, een sterk geautomatiseerd vaccinatieproces, maakt individuele toediening, praktisch uitvoerbaar, ook bij grote koppels.

Hoe werkt de afweer?

Of kippen en kuikens gezond blijven, hangt sterk samen met het reactievermogen van het afweersysteem op ziekteverwekkers. De afweer moet met voldoende snelheid en kracht reageren om de ziekteverwekkers te kunnen weren en een infectie te voorkomen. Een afweerreactie mag niet te lang duren of te heftig zijn, omdat bijbehorende reacties zoals koorts, ontsteking en weefselschade de gezondheid en daarmee de prestaties van kuikens ernstig kunnen schaden.
Voor een effectieve afweerreactie is een goede balans in de afweer noodzakelijk.

Wat is nodig voor een succesvolle vaccinatiestrategie?

  • Hanteer strikte ziektepreventie en hygiëne- en biosecuritymaatregelen. Dan zijn vaccinaties het meest effectief. Gezonde dieren reageren het best op een vaccinatie.
  • Vaccineer zorgvuldig. Correct uitgevoerde vaccinaties zorgen voor individuele bescherming en een uniforme afweerreactie binnen uw gehele vleeskuikenkoppel. Lees de bijsluiter zorgvuldig.
  • Bewaar vaccins op de juiste wijze. Gekoeld en op een donkere plaats.
  • Gebruik zoveel vaccinoplossing dat alle vleeskuikens bereikt worden. Lees de bijsluiter zorgvuldig.
  • Gebruik de grootste verpakkingsgrootte, wanneer het aantal vleeskuikens zich tussen twee verpakkingsgrootten in bevindt.

Weten welke factoren van belang zijn? Download dan hier de gebruikshandleiding.

Sphereon® technologie

Via de Sphereon® technologie wordt een vaccin gevriesdroogd in kleine bolletjes en in aluminiumcupjes verpakt. Deze aluminiumcupjes zijn recyclebaar en verkrijgbaar in verschillende doseerhoeveelheden (1000, 5000 en 10.000 doseringen). Na openen kunt u de vaccinbolletjeseenvoudig in het water strooien en mengen voor toediening via spray- of oogdruppelvaccinatie. Het vaccin lost makkelijk op in het water. Vraag uw dierenarts om meer informatie.

Aan de slag met uw vaccinatiestrategie

Voor het opstellen van een effectieve vaccinatiestrategie, zou u voor uzelf de volgende vragen moeten stellen:

  • Voor welke pluimveeziekten is vaccinatie verplicht, noodzakelijk of dringend gewenst?
  • Is de vaccinatie makkelijk uitvoerbaar op uw bedrijf? Denk hierbij aan de toedieningswijze van een vaccin (e.g. spray, injectie etc.), arbeidsuren, gemak, enzovoorts.
  • Op welke leeftijd worden uw dieren gevaccineerd? Vaccinatie in het ei (in ovo) of vaccinatie na uitkomst?
  • Wanneer kunt u uw kippen en kuikens het beste vaccinerenHoud hierbij rekening met de mate van antistoffen die het vleeskuiken van het moederdier heeft gekregen, beter bekend als maternale afweer.
  • Hoe lang zijn uw dieren beschermd na vaccinatie?
  • Is er een entreactie te verwachten bij gebruik van een bepaald vaccin? Hoe is deze afweerreactie te minimaliseren of te vermijden?
  • Hoe beïnvloeden vaccins elkaars werking wanneer deze met elkaar gecombineerd worden of kort na elkaar worden toegediend (e.g. interferentie)? Hindert het ene vaccin het aanslaan van een ander vaccin?

NL-NON-230300022