Pluimvee > Management

Blij! Mijtenvrij

Mijtenvrij het jaar door!
Hoe mijtenvrij is uw bedrijf?

Mijten kunnen het hele jaar voorkomen en vragen om een structurele aanpak. Op deze pagina leest u allerlei tips om mijten onder controle te houden en kunt u meteen de verjaardagskalender (met tips!) van Billy aanvragen.

Let’s KIP in touch!

Laten we eerlijk zijn. Er zijn weleens betere tijden geweest. Nu de maatregelen tegen vogelgriep nog steeds gelden, zit stalbezoek er niet in. Logisch, maar onze mijtenspecialist Miranda Smits mist u wel! Gelukkig zijn er andere manieren om in contact te blijven.

Wist u dat Miranda graag komt spreken bij uw studieclub of via een videogesprek meekijkt in de stal? Samen zetten we mijtenbeheersing op de agenda!

Bel of app Miranda via +31 (0)6 – 83 07 80 57. Of neem contact op via het contactformulier.

Ik zie wat jij niet ziet…

Vogelmijten zijn gek op verstoppertje spelen!
Vogelmijten verstoppen zich niet alleen op de ‘logische plekken’. Weet u eigenlijk wel waar ze zitten?
Zoekt u mee?

Pluimveehouders Eibaar: “Zonder vogelmijt werd onze productie direct hoger”


Sjef en Hanneke de Baar houden op twee locaties scharrel- en vrije uitloophennen in het Zuid-Hollandse Den Bommel. Al jaren kampten ze met vogelmijten. Hanneke: “We hebben allerlei middelen en behandelingen uitgevoerd, maar de mijten bleven terugkomen.” Totdat ze een geregistreerd diergeneesmiddel probeerden. “We zijn na de behandeling twee jaar mijtenvrij geweest. Dat was echt heel fijn. De kippen hebben minder stress. Het draait technisch lekkerder. De topproductie was direct hoger.”

Wat weet u over mijten? Speel de quiz!

“Vogelmijten kunnen ook Salmonella van de ene naar de andere kip overdragen.” Waar of niet waar? Test uw kennis over mijten in deze online quiz. Hoeveel van de tien vragen heeft u goed?

Bloedluis Billy & de slapeloze stresskip

Kent u ze al? Maak kennis met Billy, de rode vogelmijt (bloedluis) die allerlei “avonduren” (Billy komt vaak in het donker in actie!) beleeft in een stal vol slapeloze stresskippen. In diverse cartoons stellen we verschillende  bedrijfshygiëne-maatregelen met een serieuze knipoog aan de kaak. We hopen dat u de cartoons en handige tips net zo leuk vindt als wij!

De aanpak van vogelmijten is een continu proces

Vogelmijten zijn een bedrijfsprobleem en geen stalprobleem. Elk bedrijf is uniek en vraagt maatwerk. Met een totale aanpak en nauwkeurige uitvoering is vogelmijt in het algemeen goed te beheersen. Mijtenbeheersing is jaar in, jaar uit een continu proces dat bestaat uit de volgende 4 stappen:

1. Monitoren van eventuele mijtenproblemen
2. Behandelen van de mijtenbesmetting.
3. Evalueren van de behandeling.
4. Inzicht krijgen van in- en versleep en deze beperken en indien nodig het plan van aanpak aanpassen/optimaliseren.

Start met monitoring

Een goede methode om mijtenproblemen in de stal en op het bedrijf in kaart te brengen, is monitoring. Met monitoring
krijgt u inzicht in de mate van vogelmijtbesmetting op uw bedrijf, weet u wat u aan het doen bent en of de gekozen
aanpak goed is en/of nog geoptimaliseerd kan worden. De voorkeur gaat uit naar een meetbare en objectieve
monitoringsmethode, maar u kunt ook visueel monitoren. Het belangrijkste is dat u de waargenomen resultaten vastlegt.
Een objectieve wijze van monitoring is het ophangen van vogelmijtenvallen in de stal gedurende 48 uur (2 nachten).
U kunt de vallen daarna opsturen naar een laboratorium om ze te laten wegen, maar u kunt ze ook zelf legen om
te kijken wat erin zit. Nog een gouden tip: Mijten komen in elk seizoen voor, dus monitor het hele jaar door!

Vogelmijt, voor ieder probleem een oplossing

Vogelmijten planten zich razendsnel voort. Het duurt slechts zeven tot tien dagen voordat een eitje is uitgegroeid tot een volwassen mijt onder normale stalomstandigheden. Hierdoor kan een kleine kolonie al snel uitgroeien tot een enorme plaag. Vogelmijten tasten het welzijn van de kip aan, met alle gevolgen van dien. Kippen worden uit hun slaap gehouden door mijten, waardoor mijten een soort ‘burn-out situatie’ kunnen veroorzaken bij pluimvee.

Zo werkt de vogelmijtcyclus:

11 Gouden tips van de vogelmijtenexperts

Het jaar rond vogelmijten beheersen op uw pluimveebedrijf. Zo doet u dat!

De afgelopen jaren hebben vogelmijtenexperts Miranda Smits en Franny Pecher zich continu beziggehouden met het beheersen en monitoren van vogelmijten op pluimveebedrijven. Mijtenbestrijding vraagt om een totaalaanpak en maatwerk per bedrijf. Onze mijtenexperts helpen daar graag bij.

Bedrijfshygiëne op uw pluimveebedrijf

Uw kippen zijn uw kapitaal en uw inkomen. Een optimale bedrijfshygiëne helpt uw pluimvee gezond en vitaal te houden: u vermindert niet alleen de kans op insleep van parasieten, maar loopt ook minder risico op ziekten in de stal. Toch is een goede bedrijfshygiëne vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpen we u graag op weg met praktische tips en aandachtspunten.

Vraag de verjaardagskalender aan!

Wist u dat Billy, de slimme, snelle, volhardende maar vooral doortastende vogelmijt dit jaar alweer 5 jaar wordt? Reden voor een feestje. Met onze leuke en handige verjaardagskalender mist u nooit meer een feestje! Bovendien staat de kalender vol tips, zodat u blij en mijtenvrij het jaar doorkomt.

De mesthoop? Het topje van de ijsberg!

Heeft u vogelmijten dan zitten ze ook in uw mesthoop of mestopslag! Ze vinden het daar heerlijk broeierig en warm en zo is de mestopslag een heerlijke kraamkamer voor rode vogelmijten.

Kijk maar eens naar deze krioelende massa in slechts één handje mest. 

TIP: Zorg dat de mest regelmatig van het terrein verwijderd wordt om nieuwe insleep te voorkomen! Doe dit zeker vlak na een mijtenbehandeling!

NL-EXZ-230300004