Aandacht voor bedrijfshygiëne en biosecurity
Bedrijfshygiëne en biosecurity zijn belangrijke aandachtspunten bij het gezond houden van uw kuikens en kippen. Als u verschillende maatregelen treft om de insleep en verspreiding van ziekteverwekkers zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de afweer minder belast. Neem de nodige bedrijfshygiëne- en biosecuritymaatregelen om ervoor te zorgen dat in de omgeving van uw kuikens en kippen zo min mogelijk ziekteverwekkers aanwezig zijn.
Weet u het verschil tussen bedrijfshygiëne en biosecurity?
Noodzaak van strikte biosecurity
Het voorkomen van pluimveeziekten en de insleep en versleep van ziekteverwekkers is voor ieder pluimveebedrijf van groot belang, omdat de consequenties van besmettingen verder reiken dan de grenzen van uw eigen bedrijf. Bij erfbesmettingen met coccidiose bijvoorbeeld, kunnen erfbetreders of bezoekers onbewust deze ziekteverwekker overbrengen naar andere vleeskuikenbedrijven. Hetzelfde geldt voor de verspreiding van andere pluimveeziekten, zoals NCD en Gumboro.
Hoe is het gesteld met uw bedrijfshygiëne en biosecurity?
Aan de slag met uw bedrijfshygiëne en biosecurity
Ondanks dat Nederlandse pluimveehouders hun bedrijfshygiëne en biosecurity vaak al goed op orde hebben, zijn er op ieder bedrijf verbeterpunten te vinden. Ook op uw bedrijf! De eerste stap bij een goede bedrijfshygiëne en biosecurity is bewustwording van infectiewegen van bepaalde pluimveeziekten. Ziekteverwekkers kunnen via direct of indirect contact verspreid worden.
Is uw biosecurity wel op orde?
Ga het na met deze handige checklist.
Heeft u ook leghennen?
Kijk dan ook eens op onze bedrijfshygiëne pagina voor leghennen. Naast de komische avonturen van Billy en zijn vrienden, kunt u op deze pagina ook praktische tips vinden om aan de slag te gaan met uw bedrijfshygiëne.
NL-NON-230300024