De dierenarts als expert en adviseur voor preventieve zorg op maat
Het is voor ieder dier weer maatwerk om preventieve maatregelen te nemen tegen ectoparasieten. Het gaat natuurlijk niet alleen om de parasieten, maar ook om de ziekteverwekkers die ze over kunnen brengen. De kennis en communicatie hierover moet regelmatig worden geëvalueerd, mede omdat door het veranderende weer ook de leefgebieden en activiteitsperiodes van parasieten veranderen. Maak het bespreekbaar zodat een eigenaar samen met u de juiste preventieve maatregelen kan nemen!
Als dierenarts heeft u de expertise en ervaring om katteneigenaren te adviseren over preventieve maatregelen en ze bewust te maken van de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door teken- en vlooieninfestaties. De onderstaande onderwerpen kunnen u hierbij helpen:
Preventie tegen ectoparasieten
Ectoparasieten zijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Ze kunnen ongemak veroorzaken en zelfs ziekteverwekkers overdragen. Door het bieden van het juiste advies aan diereigenaren over het voorkomen en behandelen van ectoparasieten, kunt u als dierenarts bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van huisdieren en hun eigenaren.
Denk het hele jaar rond aan de bescherming tegen vlooien en teken
De bestrijding van ectoparasieten is een belangrijk onderdeel van de preventieve zorg voor katten. Volgens de ESCCAP-richtlijn over de bestrijding van ectoparasieten1, is het voorkómen van infestaties bij katten de beste manier om vlooien te bestrijden. Hoewel de vlooienactiviteit tijdens de warmere maanden op zijn hoogst is, kunnen vlooien in de winter hun cyclus ook binnenshuis voltooien. Daarom is bestrijding van vlooien het hele jaar door noodzakelijk voor dieren die buiten komen1.
Teken zijn endemisch in bijna heel Europa, met Ixodes ricinus als meestvoorkomende tekensoort in de Benelux. Het wordt geadviseerd om katten die buiten komen het hele tekenseizoen preventief te behandelen, wat betekent van maart tot en met november én gedurende warme winters! Daarom is het als katteneigenaar dus belangrijk om het hele jaar door na te denken over de bescherming tegen vlooien en teken.
Door ectoparasieten overgedragen ziekten
Ectoparasieten bij katten kunnen ziekteverwekkers overbrengen en verschillende aandoeningen veroorzaken. Vlooien kunnen bijvoorbeeld leiden tot vlooienallergieën en bartonellose overbrengen, terwijl teken aan mensen de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Katten kunnen ook levende teken mee naar huis en tuin nemen. Om besmetting van hun leefomgeving te voorkomen, is het belangrijk om katten regelmatig te controleren op ectoparasieten en om preventieve maatregelen te nemen. Een geschikt vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel specifiek voor de betreffende kat kan hierbij helpen.
Aanpak van spoelwormen een onderdeel van preventieve zorg bij katten. Aanpak van lintworm niet.
Ontwormt u katten tegen lintworm als onderdeel van preventieve zorg? Volgens de parasitologen van ESCCAP Benelux is dat niet noodzakelijk. Voor spoelwormen adviseren zij echter wel een preventieve aanpak.
Voor volwassen katten heeft ESCCAP Benelux een keuzediagram als adviesschema ontwikkeld voor ontworming (of ontlastingonderzoek) als onderdeel van preventieve zorg. Ontwormen tegen spoelworm is in het belang van de gezondheid van mens en dier. De eieren van Toxocara cati kunnen via de ontlasting van katten worden verspreid en na opname van deze eieren kunnen de rondtrekkende larven leiden tot klachten bij mensen, vooral bij kinderen. Katten raken besmet via de moedermelk, contact met grond (zoals de tuin) en door het eten van prooidieren of rauw vlees.
Lintwormen bij katten (D. caninum en T. taeniaeformis) vormen geen relevant risico voor de kat of voor de volksgezondheid. De vossenlintworm (E. multilocularis) kan in endemische gebieden sporadisch voorkomen bij katten, maar deze worm produceert dan geen levensvatbare eitjes en speelt daarom geen rol in de verspreiding ervan. De ESCCAP richtlijn wormbestrijding adviseert daarom om katten alleen te behandelen tegen lintwormen als de aanwezigheid ervan is aangetoond of als de kat vlooien heeft.
Preventie tegen vlooien vermindert het risico op besmetting met Dipylidium caninum
Dipylidium caninum is een lintworm die katten kan besmetten en wordt overgedragen door vlooien. Wanneer een dier een besmette vlo opeet, kan de lintwormlarve zich ontwikkelen tot een volwassen lintworm in de darmen van het dier. Goede vlooienbestrijding vermindert het risico op infectie met deze parasiet en is daarom een belangrijke boodschap richting huisdiereigenaren. Ontworming tegen lintworm bij katten wordt pas aangeraden als er sprake is van een aangetoonde lintwormbesmetting of bij een vlooieninfestatie.
1. ESCCAP Richtlijn 03 Zevende Druk – Januari 2022, pagina 9: https://www.esccap.eu/uploads/docs/6s9kq8yo_1130_ESCCAP_GL3__Dutch_v6_1p.pdf
NL-NON-230400103