De dierenarts als expert en adviseur voor preventieve zorg op maat
Het nemen van preventieve maatregelen tegen ectoparasieten is maatwerk. Er zijn verschillende soorten parasieten, en ook verschillende ziekteverwekkers die ze bij zich kunnen dragen. Door het veranderende weer verschuiven ook de leefgebieden van parasieten. Dit vereist een continue bijstelling van kennis en communicatie over ectoparasieten. Hoe moet een diereigenaar dan weten welke preventieve maatregelen er nodig zijn als u dit niet bespreekbaar maakt?
Als dierenarts heeft u de expertise en ervaring om hondeneigenaren te adviseren over preventieve maatregelen en ze bewust te maken van de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door teken- en vlooieninfestaties. De onderstaande onderwerpen kunnen u hierbij helpen:
Preventie tegen ectoparasieten
Ectoparasieten zijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Ze kunnen ongemak veroorzaken en zelfs ziekteverwekkers overdragen. Door het bieden van het juiste advies aan diereigenaren over het voorkomen en behandelen van infestaties met ectoparasieten, kunt u als dierenarts bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van huisdieren en hun eigenaren.
Denk het hele jaar rond aan de bescherming tegen vlooien en teken
In de ESCCAP-richtlijn over bestrijding van ectoparasieten1 staat dat vlooienbestrijding zich moet richten op het voorkómen van infestaties bij huisdieren. Het is bekend dat de vlooienactiviteit op zijn piek is tijdens de warmere maanden, maar vlooien kunnen in de winter hun cyclus ook binnenhuis voltooien. Daarom is bestrijding van vlooien het hele jaar door noodzakelijk voor dieren die buiten komen1.
Teken zijn endemisch in bijna heel Europa, waarbij Ixodes ricinus de meest voorkomende tekensoort is in de Benelux. Preventieve behandeling tegen teken wordt geadviseerd gedurende het hele tekenseizoen1. In de Benelux betekent dat van maart tot en met november én tijdens warme winters! Daarom is het advies bij honden om het hele jaar door na te denken over de bescherming tegen vlooien en teken.
Door ectoparasieten overgedragen ziekten
Ectoparasieten kunnen ziekteverwekkers overbrengen en verschillende aandoeningen veroorzaken bij huisdieren en soms ook bij de diereigenaar. Vlooien kunnen bijvoorbeeld zorgen voor vlooienallergiedermatitis en Bartonella henselae (de bacterie die kattenkrabziekte veroorzaakt) en lintworm (D. caninum) overbrengen, terwijl teken ziekteverwekkers kunnen overdragen die bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose kunnen veroorzaken.
Om besmetting bij huisdieren te voorkomen, is het van belang om regelmatig hun vacht te controleren op ectoparasieten en preventieve maatregelen te nemen. Dit kan onder meer door het toepassen van een geschikt vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel specifiek voor het betreffende huisdier.
Preventie tegen vlooien vermindert het risico op besmetting met Diplylidium caninum
Dipylidium caninum is een lintworm die honden kan besmetten en wordt overgedragen door vlooien. Als een dier een besmette vlo inslikt, kan zich een volwassen lintworm in de darmen van het dier ontwikkelen. Goede vlooienbestrijding vermindert het risico op infectie met deze parasiet en is daarom een belangrijke boodschap richting huisdiereigenaren. Ontworming tegen deze lintworm wordt pas aangeraden als er sprake is van een aangetoonde besmetting of bij een vlooieninfestatie.
1. ESCAP Richtlijn 03 Zevende Druk – Januari 2022, pagina 9: https://www.esccap.eu/uploads/docs/6s9kq8yo_1130_ESCCAP_GL3__Dutch_v6_1p.pdf
NL-NON-230400101